Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Εθνικό... Μέταλλο


Της Αθηνάς Παπαδοπούλου

Coat of Arms. Σας θυμίζει κάτι; Φυσικά! Είναι ο τίτλος του κομματιού που ξεσήκωσε τον ελληνικό εθνικιστικό χώρο – και όχι μόνο. Ο φόρος τιμής των Σουηδών Sabaton στο Έπος του ’40 και το ιστορικό «ΟΧΙ», ένας ύμνος που λάτρεψαν πολλοί Έλληνες – μεταλλάδες και μη. Μας εντυπωσίασε το γεγονός, ότι ξένοι εξυμνούν την Ελλάδα μας. Οι Sabaton, όμως, δεν είναι οι μόνοι που άγγιξαν την Πατρίδα μας με τη μουσική τους. Πολλά συγκροτήματα της metal σκηνής, ελληνικά και ξένα, ασχολήθηκαν μ’ αυτήν κατά καιρούς, δοξάζοντάς την, κάνοντάς μας να δακρύσουμε από συγκίνηση και να ανατριχιάσουμε από υπερηφάνεια! Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά.


Από τα πιο γνωστά metal τραγούδια, που είναι πασίγνωστα και αγαπημένα σε όλον τον κόσμο, είναι το Alexander the Great, των Βρετανών Iron Maiden
Ξεκινά με τα λόγια που είπε ο Φίλιππος στον Αλέξανδρο, αφού ο δεύτερος δάμασε το Βουκεφάλα: «My son, ask for thyself another kingdom, for that which I leave is too small for thee» («Γιε μου, αναζήτησε ένα νέο βασίλειο, γιατί αυτό που αφήνω παραείναι μικρό για ‘σένα»). Ήδη απ’ αυτό μας έρχονται τα πρώτα κύματα ρίγους στη σπονδυλική στήλη… Τα επόμενα λόγια είναι αυτά που κάθε Σκοπιανός σιχαίνεται ν’ ακούει: «Near to the East, in a part of ancient Greece, in an ancient Land called Macedonia…» («Κοντά στην Ανατολή, σε ένα μέρος της αρχαίας Ελλάδας, σε μια αρχαία χώρα ονομαζόμενη Μακεδονία…»). Από την αρχή γίνεται σαφές, πως η Μακεδονία είναι ΕΛΛΑΔΑ και μόνο!


Άλλοι που έχουν γράψει και τραγουδήσει κομμάτια για τη Μακεδονία μας είναι οι Θεσσαλονικείς Crystal Tears (με το αξεπέραστο Megas Alexandros), οι επίσης Θεσσαλονικείς Sarissa (με το θρυλικό Macedonian Army), οι Αθηναίοι Spitfire (με το καταπληκτικό Macedonia) και οι Κύπριοι Arryan Path (με το υπερέπος Road to Macedonia). Όλα τα τραγούδια είναι απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ, υπερμεγέθη της heavy metal σκηνής!
Crystal Tears & Spitfire
Sacred Blood
Το απίστευτο εγχείρημα όμως το κάνουν οι Sacred Blood με το δίσκο «Αλέξανδρος», που είναι ουσιαστικά ένα concept για τη ζωή και την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Οι Sacred Blood έχουν ασχοληθεί γενικώς ωστόσο με την αρχαία Ελλάδα. Ο πρώτος τους δίσκος ονομάζεται «The Battle of Thermopylae» και είναι επίσης ένα concept για την ιστορική μάχη στα στενά των Θερμοπυλών. Η μουσική τους είναι ένα επικό σάλπισμα μάχης, με κομμάτια δυνατά κι επιθετικά, που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ύμνοι!

Οι ίδιοι σχετίζονται και με τους Athlos, μια αμιγώς ελληνοκεντρική μπάντα, των οποίων η θεματολογία απορρέει κατευθείαν από την αρχαιοελληνική μυθιστορία. Ο δίσκος τους «In the Shroud of Legendry - Hellenic Myths of Gods and Heroes» αποτελεί ένα διαμάντι της ελληνικής metal σκηνής.

Ψαγμένοι με την ελληνική μυθολογία, αν και δεν πραγματεύονται μόνο αυτήν, είναι και οι Ιταλοί Stormlord. Εντελώς διαφορετικοί μουσικά από τους Athlos, ωστόσο με άσματα αξεπέραστα και μοναδικά, όπως το «Dance of Hecate» ή το «The Curse of Medusa».

Οι - επίσης Ιταλοί - Holy Martyr ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την αρχαία Ελλάδα και δη με την αρχαία Σπάρτη. «Spartan Phalanx», «Defenders in the Name of Hellas», «Lakedaimon» είναι μερικά από τα έπη τους. Τόσο θαυμάζουν όμως την Ελλάδα μας, ώστε αποπειρώνται να χρησιμοποιήσουν και τη γλώσσα μας - πέρα από πολλούς ελληνικούς τίτλους, τολμούν να τραγουδήσουν και στα ελληνικά: «To kalesma sta Opla».

Κλασικότατο και πολυαγαπημένο είναι και το «Achilles’ Agony and Ecstasy in VIII Parts» από τους Αμερικανούς Manowar. Δεν ξέρω αν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό το μοναδικό έπος. Ένα μακράς διαρκείας (28 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα) κομμάτι χωρισμένο σε 8, ένα mini-concept στην ουσία, μνεία στην Ιλιάδα του Ομήρου και το μυθικό ήρωα Αχιλλέα. Εν ολίγοις μας αφήνει να διεισδύσουμε στον ψυχισμό του Αχιλλέα από τη στιγμή που ο Έκτορας ρίχνει τα τείχη των Αχαιών και σκοτώνει τον Πάτροκλο, μέχρι τη στιγμή που το πτώμα του Έκτορα σέρνεται νεκρό πίσω από το άρμα του Αχιλλέα. Ένα καταπληκτικό δημιούργημα, τόσο από μουσικής, όσο κι από στιχουργικής άποψης, μεστό συναισθήματος και λυρισμού.

Marauder
Άξια θαυμασμού είναι και η προσπάθεια των Αθηναίων Marauder, οι οποίοι ξέφυγαν από την αρχαία Ελλάδα και πρωτοτύπησαν πατώντας στα μη πεπατημένα: To 2000 έβγαλαν δίσκο αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση! Ο τίτλος αυτού «1821»! Δύο κομμάτια που ξεχωρίζουν από το δίσκο είναι το «Heroes Fight Like the Greeks» (Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες) και το «The Greek Revolution Begins» (Η Ελληνική Επανάσταση Ξεκινά).

Ευχόμαστε, τουλάχιστον από τις ελληνικές μπάντες, να δούμε σύντομα περισσότερα. Είναι τεράστιο το έργο που προσφέρουν, καθώς η μουσική τους έχει απήχηση σε νεαρές ηλικίες και, μέσα από αυτά τα ακούσματα, πλάθονται και διαπαιδαγωγούνται Ελληνόπουλα, ενδυναμώνεται η εθνική τους υπερηφάνεια και προετοιμάζονται για τις μάχες του άυριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου