Της Αθηνάς Παπαδοπούλου
«Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας θα παραλαμβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου (ΠΑΣΟ), μετά από ηλεκτρονική αίτηση. Σκοπός της νέας αυτής υπηρεσίας είναι η διάθεση του ΠΑΣΟ με ενιαίο τρόπο και κεντρικό έλεγχο των κριτηρίων διάθεσης, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και ελαχιστοποιώντας το διοικητικό φορτίο των Ιδρυμάτων.
Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).»
Αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας (http://paso.minedu.gov.gr/) σχετικά με την απόκτηση φοιτητικού πάσο. Όμως τα καλύτερα δεν τα γράφουν:
1) Oι γραμματείες των σχολών ουδεμία σχέση έχουν πια με την έκδοση φοιτητικού πάσο. Οι φοιτητές παραλαμβάνουν το πάσο τους από… καταστήματα της γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας «Γερμανός»! Τα 2,5 ευρώ, τα οποία απαιτούνται για την απόκτηση του πάσο, από ‘δω και πέρα θα καταβάλλονται στο Γερμανό (τυχαίο;) και θα τον κάνουν πιο πλούσιο, τη στιγμή που το κράτος έχει άμεση ανάγκη εσόδων. Αναλογιστείτε πόσες χιλιάδες φοιτητές υπάρχουν στην Ελλάδα και κάντε το λογαριασμό…
2) ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι φοιτητές ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να λάβουν πάσο (και να σκάσουν τα 2,5 ευρώ), ακόμη κι αν δεν το χρειάζονται. Στην περίπτωση που δεν το έχουν, δε μπορούν να δώσουν εξετάσεις. Αυτό, λένε, έγινε για λόγους ασφαλείας και αναγνώρισης προσώπων στις εξεταστικές. Λες και δεν υπήρχαν μέχρι τώρα οι φοιτητικές ταυτότητες και ο αριθμός μητρώου του κάθε φοιτητή…
3) Το καλύτερο όμως, το κερασάκι στην τούρτα, σας το φυλάξαμε για το τέλος: το νέο πάσο είναι σε μορφή πιστωτικής κάρτας, με… barcode και τσιπάκι! Στην ηλεκτρονική αίτηση για την απόκτησή του το μόνο που δε ρωτάνε είναι το νούμερο παπουτσιού, ενώ η φωτογραφία πρέπει επίσης να υποβληθεί ηλεκτρονικά (υποχρεωτικό «ανέβασμα» προσωπικών δεδομένων, δηλαδή, στο διαδίκτυο) και θα είναι ενσωματωμένη στο πάσο.
Συνοψίζοντας: τα πάσο ιδιωτικοποιούνται, στερώντας έτσι χρηματικά ποσά από το κράτος, οι δε φοιτητές φακελώνονται εκβιαστικά. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Τις προθέσεις και τους σκοπούς θα μπορούσα να τους αναλύω για ώρες, αλλά νομίζω πως όλοι πια έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει και τα λόγια περιττεύουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου