Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Μ.ΚΩΝΣΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ


Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Μετώπου κ. Μάνου Κώνστα 
στον Αρχισυντάκτη μας Γιάννη Κανατσέλη

Η Ελλάδα θέλει ριζοσπαστικές αποφάσεις και ο Πειραιάς νέους και ικανούς ανθρώπους. Τα σφάλματα των Κυβερνήσεων έφεραν την Ελλάδα και πάλι υπόδουλη και μάλιστα σε δύσκολο ζυγό. Η Κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι τα κόμματα που την οδήγησαν σαυτή την τραγική κατάσταση είναι χρεοκοπημένα. Χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις για να βγούμε από την κρίση. Να στηριχτεί η Γεωργία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Πειραιάς έχει χάσει πολλά και μαστίζεται από την ανεργία, την υποκατανάλωση, τη διάλυση της ναυτιλίας και χρειάζεται νέους ανθρώπους με ξεκάθαρες ιδέες.

Πως εκτιμά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση το Εθνικό Μέτωπο; 

Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι κυρίαρχο κράτος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική εξαθλίωση δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο. Η πολιτική τάξη της χώρας, μόνιμα εξαρτημένη στα ξένα διευθυντήρια, παρακολουθεί την πορεία καταστροφής ελπίζοντας ότι θα υπάρξει αντιστροφή του κλίματος. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον γιατί ο βίαιος μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας που αποσκοπεί στην συντριβή των αμοιβών και την πτώση της εγχώριας ζήτησης επιδεινώνει την κατάσταση και οδηγεί σε συνθήκες κοινωνικής εξέγερσης.
Τα κόμματα που κυρίως καθόρισαν τον προσανατολισμό της χώρας κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν χρεοκοπήσει. Αντιστέκονται όμως ακόμα γιατί διαθέτουν την εξουσία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επενδύουν στο φόβο και την ανασφάλεια του λαού. Εμφανίζουν ως μονόδρομο την επιλογή τους αλλά σύντομα θα είναι παρελθόν.

Βλέπετε ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την οικονομία; 

Ήδη συντελείται μια μεγάλη αλλαγή. Η κοινωνία απελευθερώνεται καθώς συνειδητοποιεί την ανεπάρκεια, την ανικανότητα και την υποταγή του πολιτικού κόσμου. Η ανάπτυξη του κινήματός μας παρουσιάζει μια αξιοπρόσεκτη δυναμική. Επίσης ήδη παρακολουθήσαμε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στη χώρα μας ότι μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αρνήθηκε να παραχωρήσει νέο χρόνο στους εντολοδόχους. Σημειώνω ακόμα τις Ιταλικές εκλογές όπου οι εκλογείς αποδοκίμασαν τις επιλογές των Ευρωπαϊκών διευθυντηρίων.

Αναφορικά με την αισιοδοξία για την οικονομία την θεωρώ τεχνητή. Ήδη, σήμερα κατά τον χρόνο της συνέντευξης, έχουμε κάποια δεδομένα αναντίρρητα. 1.500.000 καταγεγραμμένους ανέργους, διάλυση της μεσαίας τάξης, υπέρ-φορολόγηση, η περιβόητη ανακεφαλαίωση που έγινε προκειμένου οι τράπεζες να ανταποκριθούν στη χρηματοδότηση και αυτές δηλώνουν ότι αυτό δεν θα γίνει… παρά μόνο εάν επιστρέψουν οι καταθέσεις, το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό καμία κίνηση παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν γίνεται, ο αγροτικός κόσμος φθίνει. Που μπορεί να βασιστεί η αισιοδοξία παρά μόνο σε τεχνητά στοιχεία για την δημιουργία εντυπώσεων….

Ποια είναι η δική σας πρόταση για την έξοδο από την κρίση; 

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να στραφεί αρχικά να διορθώσει το παραγωγικό της πρόβλημα. Για να γίνει αυτό οφείλει να φτάσει σε σύγκρουση με την ευρωζώνη καθώς και με διεθνείς συνθήκες. Να δοθεί έμφαση στον αγροτικό τομέα και στη μικρομεσαία επιχείρηση που κυρίως αποτελούν την οικονομική βάση της χώρας. Οι περιβόητες ξένες επενδύσεις που συνήθως δεν έρχονται ποτέ και αν ακόμα έρθουν και είναι πολλές πόσες θέσεις εργασίας θα δώσουν 1000 η κάθε μία και να γίνουν 30, ή 40 – γεγονός μάλλον απίθανο- πάλι ρωτάμε φτάνουν για να καλύψουν το πρόβλημα ανεργίας; Η Ελλάδα έχει ένα συγκεκριμένο υπόδειγμα ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει. Για να έχει σίγουρα και σταθερά αποτελέσματα. Αλλά αυτό απαιτεί σύγκρουση με την ίδια την παγκοσμιοποίηση και το πολιτικό κατεστημένο για αυτό το λόγο χρειάζονται νέες δυνάμεις ριζοσπαστικές και αποφασισμένες. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που ασφαλώς δεν μπορώ να εκθέσω στα όρια αυτής της συνέντευξης .Παρακινούμε τους πολίτες να εξετάσουν την επάρκεια των θέσεων μας.

Ο Πειραιάς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τι θεωρεί το Εθνικό Μέτωπο ότι συμβαίνει; 

Πληρώνει τα φοβερά σφάλματα της πολιτικής των χρόνων που προηγήθηκαν. Έχει χάσει μεγάλο μέρος από τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του ως λιμάνι και ως πόλη. Βασανίζεται από την ανεργία, την πτώση της κατανάλωσης, την κρίση που προξένησαν στη ναυτιλία οι συντεχνιακές αντιλήψεις. Ο Πειραιάς έχει τη δύναμη να αναγεννηθεί αρκεί να το πιστέψουν οι κάτοικοί του. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η τοπική κοινωνία μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση με την συμμετοχή νέων ανθρώπων με ήθος και ξεκάθαρες ζωντανές ιδέες. Νομίζω, ότι το Εθνικό Μέτωπο με την οργάνωσή του στην πόλη συνεισφέρει.

Πηγή : http://fonipeiraioton.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4223.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου