Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Μεταλλεία Χαλκιδικής - Μια ιστορία που κρατάει χρόνια.



Γράφει ο Διαμαντής Χαλκιάς

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε στα κανάλια για το πρόβλημα που υπάρχει στη Χαλκιδική με την εξόρυξη χρυσού και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Τυγχάνει να είμαι κάτοικος αυτής της περιοχής και τα όσα ακούω και βλέπω, μου προκαλούν, αηδία, θλίψη και απογοήτευση. Παραθέτω τις ανησυχίες μου και τις απόψεις μου για τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα που έχουν προκύψει. Τους αντιδρώντες ως προς την επένδυση και τους υπέρ αυτής.

Αντιδρώντες
Ειδα και άκουσα από αυτή την πλευρά στο όνομα του περιβάλλοντος να φωνάζουν, να σπάνε, να καίνε, να πηγαίνουν στα κανάλια και να συνεντευξιάζονται, να προβάλουν τις ανησυχίες τους. Όλα αυτά βέβαια με το πατρονάρισμα των αριστεροκουλτουριαροδιανοούμενων.
Αναφέρουν και διατείνονται ότι, θα έχουν πρόβλημα επαγγέλματα όπως οι ψαράδες, κτηνοτρόφοι, γεωργοί, οικοδόμοι. Υποστηρίζουν ότι θα χαθεί σημαντικό μέρος του δάσους, τα νερά θα χαθούν και τέλος ότι το deal μεταξύ κράτους και εταιρείας έχει μονόπλευρο κέρδος (υπέρ της εταιρείας ασφαλώς).

Απάντηση
Ξεκινώ λέγοντας ότι κατάγομαι από το Παλαιοχώρι στο οποίο βρίσκεται μεγάλο τμήμα της περιοχής όπου θα γίνει η εξόρυξη και σίγουρα το πλέον πλήγεν εφόσον επέλθει ο αρμαγεδών του χρυσού.
Αναρωτιέμαι, άραγε πόσοι Χαλκιδικιώτες είναι ψαράδες και πόσοι αλλοδαποί που δουλεύουν στα καϊκια και στις τράτες, πόσοι είναι Χαλκιδικιώτες κτηνοτρόφοι και πόσοι οι αλλοδαποί, πόσοι μαζεύουν τα αγροτικά προϊόντα ( ελιές ) Χαλκιδικιώτες και πόσοι αλλοδαποί, όσο για τους οικοδόμους δεν χρειάζεται να αναφέρω αφού λόγω κρίσης έχει εξαλείψει τελείως αυτό το επάγγελμα πανελληνίως. Μιλάμε λοιπόν για 200 ανθρώπους ( αναφέρομαι σε όσους έχουν κύριο επάγγελμά τους κάποιο από τα πιο πάνω, βάσει των φορολογικών δηλώσεών τους ) που βάσει τον προαναφερομένων θα πληγούν. Το δάσος κινδυνεύει από την αθρόα λαθραία υλοτομία, που κατά συρροή ασκούν πάνω του, η πλειοψηφία των κατοίκων και μάλιστα, όχι μόνο για προσωπικές ανάγκες, αλλά και για παράνομο εμπόριο, επί σειρά ετών.

Συμφωνούντες
Είδα και άκουσα από αυτή την πλευρά ότι, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, παροχές στις κοινότητες του δήμου και όλα αυτά με το πατρονάρισμα των κυβερνώντων.

Απάντηση
Σχετικά με τις θέσεις εργασίας και μέχρι σήμερα απλά δεν υπάρχουν, γιατί δεν θεωρώ θέσεις εργασίας το βόλεμα των ολίγων, όταν μάλιστα τα κριτήρια πρόσληψης δεν έχουν να κάνουν με τις ικανότητες και τις γνώσεις του καθενός, αλλά με τις γνωριμίες και τα πολιτικά αλισβερίσια.
Οι παροχές στις κοινότητες μου θυμίζουν τις συναλλαγές που είχαν οι άποικοι του νέου κόσμου με τους ιθαγενείς. Δηλαδή δίνουν στην κυριολεξία πολύχρωμες χάντρες ( χορηγίες σε αθλητικούς ομίλους, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε συνεστιάσεις και συναυλίες ) για να πάρουν το χρυσό. Παροχές για μένα είναι αυτές που προσφέρουν έργα ( δρόμοι, γέφυρες, έργα για τη διοχέτευση των νερών στην ευρύτερη περιοχή κ.τ.λ.) Τέλος σχετικά με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος....ίδωμεν.

Συμπεράσματα
Για τους αντιδρώντες λέω ότι είναι υποκινούμενοι (  όχι όλοι βέβαια ). Δημιουργούν αναστάτωση για να αποκομίσουν ίδια οφέλη ( οικονομικά, εργασιακά, πολιτικά ) εξάλλου το έργο έχει ξαναπαιχτεί και με άλλους κατοίκους που αντιδρούσαν παλιότερα και έκλειναν τους δρόμους και τώρα είναι υπέρ της επένδυσης. Τι να άλλαξε άραγε; ( οι περισσότεροι δουλεύουν εκεί πλέον )

Για τους συμφωνούντες πάλι αναρωτιέμαι αν δεν είχαν το αλισβερίσι με την εταιρεία, είτε άμεσα ως εργαζόμενοι, είτε έμμεσα ως εργολάβοι, πόσο υπέρ θα ήταν;

Άφησα τελευταίο βέβαια το κράτος, την κεντρική και τοπική εξουσία το οποίο και θεωρώ κατά 99% υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν. Δεν έπραξαν τα αυτονόητα :

1. Να συσταθεί ένας εθνικός φορέας.
2. Να ενημερώσουν.
3. Εφόσον προχώρησαν στη συμφωνία γιατί δεν ζήτησαν τα σχετικά ανταλλάγματα ( οικονομικά, εργασιακά, περιβαλλοντολογικά ).
4. Αφήνει να διαιωνίζετε αυτή η κατάσταση με μόνο σκοπό την ψηφοθηρία.

Κλείνω τη μακροσκελή ανάρτησή μου αναφέροντας ένα τραγούδι που ταιριάζει στην περίπτωση που αναλύω και σαφώς στο πως νιώθω και αισθάνομαι.

Είδα ένα κόσμο να γκρεμίζεται από μπρος μου...για το καλό μου...!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου