Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ" ΔΙΝΕΙ Η ΦΑΓΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ.



Για το ελληνικό γιαούρτι είναι η νέα ελληνοτουρκική διαμάχη και μάλιστα στα...ράφια των βρετανικών Super Market. Για μία ακόμα φορά φυσικά, η Ελληνική κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτες τις όποιες Ελληνικές εταιρίες που τυχαίνει να κάνουν και εξαγωγές. Προφανώς δεν θα παίζει καμιά μίζα. Η διαμάχη είναι λοιπόν μεταξύ της ΦΑΓΕ και της (τουρκικής ιδιοκτησίας) εταιρίας που φτιαχνει το γιαούρτι Chobani και αφορά τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» στη βρετανική αγορά από την δεύτερη.

Οπως σημειώνει η Daily Fax απέτυχε να εκδιώξει τα γιαούρτια Chobani από τα ράφια της αλυσίδας Tesco η ΦΑΓΕ, καθώς οι δύο βιομηχανίες μάχονται για το δικαίωμα χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι».Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «The Grocer»,που το επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση, η ΦΑΓΕ κατέθεσε μήνυση εναντίον της Chobani, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι το γιαούρτι Chobani κυκλοφορεί στη βρετανική αγορά με την περιγραφή «ελληνικό γιαούρτι» στη συσκευασία του. Η ΦΑΓΕ παρασκευάζει τα γιαούρτια της στην Ελλάδα, ενώ τα γιαούρτια που η Chobani πουλάει στη Μ. Βρετανία,εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί της μήνυσης αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο η ΦΑΓΕ είχε αιτηθεί προσωρινής διαταγής κατά της Chobani, που θα οδηγούσε στην προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας των γιαουρτιών Chobani στη βρετανική αγορά, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Τα εν λόγω γιαούρτια πωλούνται σήμερα μόνον στα ράφια της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας super market στη Μ. Βρετανία. Η Chobani έχει συμφωνήσει να αλλάξει εθελοντικά την επιγραφή της συσκευασίας σε «ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι», μέχρι την τελική δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης, η ΦΑΓΕ υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αντιληφθούν λανθασμένα τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» στα προϊόντα της Chobani ως ονομασία προέλευσης. Η Chobani από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι ο όρος παραπέμπει σε στυλ και όχι σε τόπο παρασκευής.

Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ελληνικών και ελληνικού τύπου γιαουρτιών τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Μάρτιο, η Müller ξεκίνησε το 'ελληνικού στυλ' Müllerlight, ακολούθησε τον Μάιο με ένα ελληνικού τύπο γιαούρτι και η Danone. Οι WeightWatchers και η Yoplait Perle de Lait επίσης εγκαινίασαν πρόσφατα το νέο ελληνικού στιλ γιαούρτι τους, ενώ η Αμερικάνικη μάρκα Greek Gods - που ανήκει στην Hain Daniels - θα κάνει το ντεμπούτο της με ενα ελληνικού στιλ γιαούρτι αργότερα αυτό το μήνα.

Η διαφορά βέβαια όπως εχετε προσέξει ειναι οτι αυτες οι εταιρίες δεν επιδιώκουν να ονομάσουν το γιαούρτι τους ελληνικό αλλα το περιγράφουν ώς 'ελληνικο στύλ'. Ο εκπρόσωπος του Chobani είπε ότι θα ήταν ανακριβές να περιγράψει τα γιαούρτια Chobani ώς "ελληνικό στυλ" καθώς αυτο δηλώνει οτι το γιαουρτι 'πήζει τεχνητά' όπως ισχυριζεται η Chobani. Κι εδω γεννιέται το ερώτημα: Στην Τουρκία άραγε τα γιαουρτια τα ονομάζουν ελληνικά;

Ποιος ειναι λοιπον αυτος ο 'Τσομπάνης';

 Ο κ. Hamdi Ulukaya - που γεννήθηκε το 1971- είναι σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής και μοναδικός ιδιοκτήτης της Chobani Α.Ε. Γεννήθηκε στην Erzincan στην ΑνατολικήΤουρκία , όπου η οικογένειά του λειτουργεί ένα βουστάσιο. Μετά τις σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας , ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994 και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Albany , το 1997. Το 2005, απέκτησε από την Kraft ένα κλειστό εργοστάσιο για γιαούρτι που βρίσκεται στη Νότια Edmeston , κοντά Utica και καθιέρωσε μια νέα εταιρεία Chobani που άρχισε να παράγει ...ελληνικό γιαούρτι , το 2007. Αργότερα ανοιξε ένα νέο 100 εκατομμυρίων δολλαρίων εργοστάσιο στο Αϊντάχο , και αγόρασε μια γαλακτοκομική στην Αυστραλία το 2011. Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg η καθαρή αξία της περιουσίας του εκτιμάται σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 και Chobani είναι η καλύτερη σε πωλήσεις μάρκα γιαουρτιού στις ΗΠΑ.  Πηγή: onalert.gr

Μάλιστα...το ακούσατε.., και μετά λέμε η Ελλάδα είναι μια μικρή και χωρίς δυνατότητα να κάνει βιομηχανία και εξαγωγές, χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου