Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Με λίγα λόγια αγαπητοί συμπατριώτες δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε αναρχία.



της Aγγέλικας Κίγκου

Ζούμε όλοι μέσα στο θέατρο του παράλογου βαφτισμένοι από το  απόλυτο κακό  που λέγεται αμάθεια,  κανείς δεν τολμάει η δεν ξέρει να πάει στην ρίζα του κακού στην αφετηρία. Το ότι έχουμε προδότες πολιτικούς οι οποίοι ξεπουλάνε την χώρα και έχουν χρεώσει όλες τις επόμενες γενεές των Ελλήνων αυτό είναι μια εξωτερίκευση του προβλήματος. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι ο Έλληνας κάπου μέσα στα παρακλάδια της ιστορίας μετά από αιώνες, ασταμάτητου κυνηγιού αυτής της φυλής ξέχασε να είναι Έλληνας, τον κάνανε να ξεχάσει.  

Αλλάξαμε με μαεστρία τους όρους, τις αξίες,  η αδυναμία έγινε ανθρωπιά , η αμάθεια καλοσύνη ,η προδοσία, η ανάγκη, η ύβρης της ανθρώπινης ύπαρξης, η αγιοσύνη και η αναρχία έγινε δημοκρατία. Και κάπως έτσι σήμερα, εδώ μετά από πολλούς αιώνες, εμείς οι άνθρωποι που γεννηθήκαμε από τις πέτρες (μύθος του Δευκαλίωνα) ξεχάσαμε ποιοι είμαστε και αφήσαμε μόνο κάτι παλιά βιβλία  μέσα σε χαμένες  βιβλιοθήκες, να θυμούνται την καταγωγή μας. Εμείς δεν αντέξαμε το βάρος, ίσως γιατί υποσυνείδητα δεν αντέχαμε άλλο αίμα, άλλο πόλεμο άλλο κυνήγι, δεν αντέχαμε άλλο φως, για αυτό το φως χύθηκε πολύ αίμα, ίσως αρκετό για να μας κάνει να το μισήσουμε η και για να το απαρνηθούμε.

Το ταξίδι σήμερα θα είναι κάπως διαφορετικό γιατί θα είναι περισσότερο δημοκρατικό. Δημοκρατία, δημοκρατία, την ακούω συνεχεία αυτή την λέξη από όλα τα ΜΜΕ σε κάθε φράση κάθε ανόητου η επαγγελματία προδότη πολιτικού, ακούγεται ''μα αφού έχουμε δημοκρατία", "δεν θα αφήσουμε κανέναν  να καταλάβει, να καταργήσει, την δημοκρατία". Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση αν εξαιρέσεις δυο μικρές λεπτομέρειες πρώτον ότι αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται (!!!) σήμερα την δημοκρατία δηλαδή η εκκλησιά, κάποτε την ύβριζαν, την πολεμούσαν και ακόμη και σήμερα αγαπούν και τιμούν αυτούς τους οποίους την ύβριζαν (Γεννάδιος Σχολάριος κ.τλ.) και δεύτερον ότι δεν χρειάζεται τόσο ιδρώτας για να κρατήσετε δυνατούς τους θεσμούς της δημοκρατίας γιατί απλούστατα, δεν έχουμε δημοκρατία. 

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρ'ολο του ότι έχουμε φύγει από τον μεσαίωνα η εξουσία του τόπου (θρησκευτική και πολιτική) πιστεύει ακόμη στην φράση  civitas diaboli (το πολίτευμα του διάβολου) έτσι αποκαλούσαν οι χριστιανοί  την δημοκρατία την οποία σήμερα υπερασπίζονται, τιμούν και προστατεύουν (!!!).

Τι σημαίνει δημοκρατία ;

Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορεί να γίνει σε μια δημοσκόπηση και οι απαντήσεις σίγουρα θα δείξουν ένα μέρος του προβλήματος. Δημοκρατία σύμφωνα με το λεξικό σημαίνει πολίτευμα λαικής κυριαρχίας οπού ο λαός κυβερνά με τους αιρετούς αντιπροσώπους του. Δηλαδή ο κοινοβουλευτισμός. Άρα βρήκαμε το πρώτο στοιχειό της δημοκρατίας που είναι ''ο κοινοβουλευτισμός ''.

Κατά πόσο λειτουργεί αυτό το στοιχειό της δημοκρατίας;

Πως ένα άτομο χωρίς πολιτική παιδεία μπορεί να ψηφίσει  τον σωστό πολιτικό, το σωστό κυβερνητικό σχήμα; Πρέπει πρώτα ένας λαός να έχει παιδεία, διότι αλλιώς δεν θα μπορέσει να έχει επιτυχημένη δημοκρατία. Δεύτερο στοιχειό της δημοκρατίας είναι να μπορεί ο καθείς να λέει ελεύθερα την άποψη του, την άποψη του ακόμη και για αυστηρά επιστημονικά θέματα, όπως είναι η πολιτική και η ιστορία;  Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που σε επιστημονικά θέματα ακούγονται απόψεις και όχι αποδείξεις.    
                                                                                                                             
Η ερώτηση είναι απλή, θα μπορούσατε εσείς  να πάτε σε έναν καθηγητή μαθηματικών και να του πείτε ''ξέρετε η άποψη μου είναι ότι 5+5 δεν κάνει 10 άλλα 15''; Ο καθηγητής αρχικά θα γελούσε και μετά θα σας έλεγε ότι πρέπει να του το αποδείξετε πρώτα, για να σας πιστέψει. Θα σας έλεγε ότι η άποψη σας δεν του είναι αρκετή. Άρα τι έχουμε εδώ; Μπορεί να βγει ο καθένας  στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης (τα οποία θα έπρεπε να αποκαλούνται μέσα μαζικής παιδείας) και να πει την άποψη του για αμιγώς επιστημονικά θέματα, δηλαδή μπορεί να απευθύνεται σε έναν ολόκληρο λαό και να του διαμορφώνει (μιας και δεν έχει καλλιεργημένη την κριτική του σκέψη ούτε από το σχολειό ούτε από το σπίτι του) την άποψη του για ένα πολιτικό η ιστορικό θέμα  έτσι  ελεύθερα και αυτήν την ανεύθυνη πράξη την ονομάζουμε δημοκρατική .                              

 Αυτή η πράξη το να βγάζεις στην ουσία μια μοδίστρα για να σου αναλύσει την ''μη ευκλείδεια γεωμετρία'' θεωρείται δημοκρατική; Θεωρείται δημοκρατικό η επιστήμη να μην συζητιέται με την λογική αλλά απλά με την άποψη που έχει ο καθένας, η τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπεί.  Έτσι λοιπόν εσύ σαν απλός πολίτης λες ότι αφού το να λέει ο καθένας την άποψη του, ελεύθερα στα ΜΜΕ είναι δημοκρατικό, δεν μπορούμε να το σταματήσουμε γιατί θέλουμε δημοκρατία, αν σου έλεγα όμως ότι αυτό είναι αναρχικό τι θα έλεγες τότε;

Δημοκρατία εστί αυτοθέσμιση, δημοκρατία εστί η κοινωνία να συμμετέχει στην πολιτική, δημοκρατία εστί παιδεία. Ψήγματα δημοκρατίας μπορούμε να βρούμε σε άλλα κράτη όπως στην Φιλανδία, με το γνωστό crowdsourcing όπου δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προτείνουν οι ίδιοι νομοσχέδια και να τα υποβάλλουν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο αρκεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών να έχουν εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη  των άλλων 50.000 συμπολιτών τους. Και τότε το κοινοβούλιο θα είναι υποχρεωμένο να ψηφίσει υπέρ η κατά της πρότασης τους. Η φιλανδική κυβέρνηση  έδωσε το πράσινο φως  για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού μηχανισμού μέσω του οποίου θα επαληθεύεται η ταυτότητα του πολίτη, που κάνει την πρόταση, ο οποίος όμως θα πρέπει κατ'αρχας  να έχει δικαίωμα ψήφου

Με λίγα λόγια αγαπητοί συμπατριώτες δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε να κάνουμε δημοψήφισμα από το 1974 επί Καραμανλή. Δεν έχουμε δημοκρατία έχουμε αναρχία και δεν πολεμούμε την δημοκρατία αλλά την αναρχία. 

Η παιδεία ο πολιτισμός είναι το κυρίως πιάτο το οποίο μέχρι σήμερα οι πολιτικοί μας το σέρβιραν ως επιδόρπιο. Η ανηθικότητα των λίγων μόλυνε τους πολλούς. Ποτέ η σοφία των λίγων θα εμπνεύσει τους πολλούς; Πρέπει να μετατρέψουμε την ηρεμία σε σφοδρή ανησυχία, πρέπει να λυτρωθούμε μέσω της γνώσης.

"Η άμετρη ελευθερία οδηγεί στην αναρχία και αυτή με την σειρά της οδηγεί στην τυραννία''. - Πλάτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου