Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Εμ. Ν. Κώνστας - Ο Σεπτέμβρης που θα απογειωνόμαστε...


Έρχεται ο Σεπτέμβρης που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα απογειωνόμαστε. Οι περισσότεροι, καθώς και μια σειρά από αναμφισβήτητα στοιχεία, δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του κ. Σαμαρά. Μας χωρίζουν λίγες μέρες και η οικονομία ασφυκτιά κάθε μέρα και περισσότερο. Κλείνουν πολλές επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕ αναμένονται άλλες 40.000, η επανεκκίνηση δεν έγινε ποτέ, οι τράπεζες αρνούνται κάθε χρηματοδότηση, η ανασφάλεια είναι κυρίαρχη.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση βασίζεται σε ένα και μόνο σημείο: στην πιθανή απόφαση των Ευρωπαίκών διευθυντηρίων να ανακουφίσουν με όποιους τρόπους κρίνουν αυτοί τον ελληνικό λαό, λίγο πριν την εξέγερση... Γιατί εκεί οδηγούμαστε με μαθηματικό τρόπο. Η στάση αυτή πέραν της παθητικής της διάστασης, συνοδεύεται και από στοιχεία όπως η σταδιακή συρρίκνωση μέσων , ανθρώπινου δυναμικού, απώλεια αγορών. Συνιστά σταδιακά μια οικονομία ανίκανη να αναλάβει, ανίκανη να ανασυγκροτηθεί. Η εξάντληση θα είναι τέτοια που καμία ένεση δεν θα είναι αρκετή ακόμα και αν αποφασίσουν να διατηρήσουν στη ζωή την Ελλάδα.

Τα γερμανικά εργοστάσια υποδέχονται και πάλι ¨Ελληνες μετανάστες, οι κάτοχοι ή οι υποψήφιοι μεταπτυχιακών τίτλων κατά χιλιάδες πλέον κινούνται προς τη Δύση, όσες επιχειρήσεις έχουν αντοχές πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υπερφορολόγηση και σιγά- σιγά αποχωρούν. Στον αγροτικό τομέα παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες έχουν γίνει ελάχιστα. Τα δημόσια έργα παρά τις προνομίες προς τις εταιρίες δεν ξεκίνησαν ποτέ, παρά μόνον για τις τηλεοπτικές ανάγκες της κυβέρνησης..

Ο Σεπτέμβριος πάντοτε έχει χαρακτήρα αφετηρίας για μια νέα δημιουργική περίοδο μετά το καλοκαίρι. Φέτος είναι σταθμός που αναλογιζόμαστε την κατάσταση και επιλέγουμε δρόμο: με την Ελλάδα και την ανασυγκρότησή της ή με την παθητική αναμονή του τέλους.

Εμ. Ν. Κώνστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου