Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ξύπνα Έλληνα - Ήρθε το τέλος της πενθήμερης οκτάωρης εργασίας



Η κυβέρνηση ήρθε να θεσμοθετήσει την πραγματικότητα. Είναι κοινό μυστικό ότι το 8ωρο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει ουσιαστικά καταργηθεί και μετατραπεί σε 10ωρο άνευ υπερωριών. 

Με την απάλειψη από το περιβόητο πολυνομοσχέδιο διάταξης του υπουργείου Εργασίας που ορίζει ως πλήρη απασχόληση τις 8 ώρες ημερησίως επί 25 ημέρες το μήνα, ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο για την κατάργηση του 8ωρου και του 5ημερου. Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε εργοδότης μπορεί να δίνει στον εργαζόμενό του 586 ευρώ και να δουλεύει περισσότερες από πέντε ημέρες εβδομαδιαίως και περισσότερες από 8 ώρες ημερησίως.

Ο σάλος που προκλήθηκε στην Βουλή από την απάλειψη του ορισμού της πλήρους απασχόλησης (άρθρο 103) υποχρέωσε το υπουργείο Εργασίας να δώσει την εξής εξήγηση: «Η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα…με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας…Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου».

Οι εξηγήσεις του υπουργείου δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, ούτε πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται και πάλι συνθήκες έντασης μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων.

θα τα καταφέρουν; Όχι διότι θα τους σταματήσουμε εμείς, οι εθνικιστές, αλλά πρέπει κάποια στιγμή και ο μέσος εργαζόμενος - υπάλληλος να ξυπνήσει. Αγώνας μέχρι τελικής νίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου