Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εθνικά Σύμβολα στα χέρια αλλοεθνών;


Της Ελένης Παπαδοπούλου

Αριστούχος μεν, Αλβανή δε. Το δεύτερο ήταν ο λόγος που ξεσήκωσε αντιδράσεις, ώστε η νεαρή μαθήτρια του ΕΠΑΛ Φαρσάλων να μην κρατήσει τελικά την ελληνική σημαία στην εθνική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Πολλοί μαθητές αντέδρασαν και εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις, αλλά και απειλές, με αποτέλεσμα ο διευθυντής του ΕΠΑΛ, Κ. Πάνος, να αναγκαστεί να απευθυνθεί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Λάρισας. Η υπηρεσία, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, ένιψε τας χείρας της και τον συμβούλεψε να διευθετήσει το θέμα μόνος του. Την λύση έδωσε η ίδια η Αλβανή μαθήτρια, η οποία - προς τιμήν της - αποφάσισε να παραιτηθεί της σημαίας, για να μην δημιουργηθούν επεισόδια.

Τέτοια γεγονότα είναι λυπηρό να συμβαίνουν, καθώς οι μαθητές, τα παιδιά, δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση κι είναι κρίμα να υποβάλλονται σε τέτοιες ψυχολογικές διαδικασίες. Όμως είναι αδιανότο σε μια ΕΘΝΙΚΗ εορτή να φέρει το ΕΘΝΙΚΟ μας σύμβολο αλλοεθνής και δη από μια χώρα, που στην εν λόγω ιστορική περίοδο, την οποία τιμούμε, είχε ταχθεί με τον εχθρό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο, ωστόσο η πολιτεία εξακολουθεί να αδιαφορεί ως προς τον ημιτελή νόμο, ο οποίος κάνει λόγο για αριστούχους που δικαιούνται να φέρουν την σημαία σε εθνικές παρελάσεις, αλλά χωρίς να εξαιρεί αλλοεθνείς.

Κάποιοι αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως φαινόμενο του ραγδαία αυξανόμενου ρατσισμού, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται, προτού πιπιλίσουν πάλι την ίδια καραμέλα. Σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί τιμή μας και νίκη του ελληνισμού, το να αγαπά κάποιος ξένος την Πατρίδα μας τόσο, ώστε περήφανα να φέρει τα εθνικά μας σύμβολα δηλώνοντας πίστη σ'αυτά, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί ούτε πρέπει να συμβαίνει σε επίσημες εθνικές εκδηλώσεις, όπου γιορτάζει το Έθνος μας, το Έθνος των Ελλήνων. Αυτό δεν έχει να κάνει με ρατσισμό, αλλά με την συνειδητοποίηση και αναγνώριση των καταστάσεων. Οι παρελάσεις δεν είναι γήπεδο ούτε πορείες διαμαρτυρίας. Είναι εκδηλώσεις προς τιμήν ιστορικών γεγονότων και ηρώων, που αφορούν το Ελληνικό Έθνος και μόνο.

Το κράτος οφείλει να δώσει προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά λεπτό, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, τα οποία είναι απογοητευτικά και ψυχοφθόρα για τις τρυφερές, νεανικές ψυχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου