Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Άποψη - Περι Μεσοπολέμου και Σήμερα


Γράφει ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

Μιας και συνεχίζουμε να αναφερόμαστε στην εποχή που αποτελεί το φετίχ της Χ.Α., τον μεσοπόλεμο, θα σας δώσω μία περιληπτική εξήγηση γιατί θεωρώ την Χ. Α. κακοαντιγραμμένη καρικατούρα του NSDAP. Ακόμα κι αν δεχθούμε πως οι κοινωνικές συνθήκες της Γερμανίας του μεσοπολέμου έχουν σοβαρές αντιστοιχήσεις με την σημερινή Ελλάδα, ακόμα κι αν αγνοήσουμε (άκυρη υπέρβαση στην ανάλυσή μας ως Εθνικιστές) οτι η ιδιοσυγκρασία του Γερμανικού Έθνους δεν έχει καμία σχέση με την ιδιοσυγκρασία του Ελληνικού Έθνους, μεταξύ Χ.Α. και NSDAP υπάρχουν 3 βασικές και ουσιώδεις διαφορές:

1) Το NSDAP έφερνε στη εποχή του μία ολοκαίνουρια και καινοτόμα ιδεολογία φτιαγμένη για το Γερμανικό Έθνος. Η Χ.Α. αντιγράφει μία παλαιά και ξεπερασμένη ιδεολογία φτιαγμένη για άλλο Έθνος.

2) Το NSDAP κινήθηκε με πολιτικές τακτικές και μεθόδους καινοφανείς, που το καθεστώς της δημοκρατίας της Βαιμάρης δεν πρόλαβε να εφεύρει τρόπους για να τις αντιμετωπίσει. Η Χ.Α. κινείται προσπαθώντας να αντιγράψει πολιτικές τακτικές και μεθόδους του προηγούμενου αιώνα, τόσο στοχοποιημένες και επεξεργασμένες από το σύστημα, που μπαίνεις στο παιχνίδι με τρία γκολ από τα αποδυτήρια.

3) Ακόμα και σε μία εποχή που η πολιτική βία αποτελούσε βασικό και καθοριστικό στοιχείο της πολιτικής δύναμης των κομμάτων, το NSDAP δεν ήταν ο κυρίαρχος της βίας. Τα τάγματα εφόδου των άλλων κομμάτων ήταν πολύ πιο βίαια και τα μέλη του NSDAP ήταν κυρίως θύματα και όχι θήτες. Η Χ.Α. φιλοδοξεί -και μάλλον το έχει καταφέρει- να είναι ο κυρίαρχος της πολιτικής βίας. Και μάλιστα σε μία εποχή που αυτή δεν αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της δύναμης των κομμάτων.

Ένα κίνημα που θέλει να κάνει κάτι ουσιαστικότερο και πιο στέρεο απο το να αποσπά πρόσκαιρα ποσοστά απο έναν λαό που θολωμένος αρέσκεται να βλέπει σεξ και βία, δεν οργανώνει τον “κατιμά” του (όπως λες) για να τραμπουκίζει και να μαχαιρώνει (όταν βασική δουλειά σου είναι ο τραμπουκισμός κάποια στιγμή θα βγούν και τα μαχαίρια). Εκπαιδεύει τον “κατιμά” για να παράγει στρατιές πολιτικών στελεχών, καταρτισμένων ιδεολογικά και πολιτικά. Δεν έχει τα μέλη του για βρόμικες δουλειές με προοπτική να τα καθαρίσει σε μία νύχτα των μεγάλων μαχαιριών.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα: Φαντάσου όλον αυτόν τον κόσμο, αντί να ασχολείται με το πως και πότε θα κάνει πεσίματα σε αριστερούς και μετανάστες, να ασχολείται με το να καταλαμβάνει και να περιφρουρεί κλειστές και κατασχεμένες από τις τράπεζες βιοτεχνίες. Ένα κίνημα να αναλαμβάνει, έστω και με μη νόμιμες διαδικασίες, την ανάκτηση της Εθνικής παραγωγής. Να επισκευάζει, να αγοράζει μηχανήματα και να θέτει σε λειτουργία βιοτεχνικές, ακόμα και βιομηχανικές μονάδες, δίνοντας δουλειά σε Έλληνες ανέργους. Να δημιουργεί δίκτυα διανομών και πωλήσεων των παραγόμενων προϊόντων μοιράζοντας τα κέρδη σε άπορες Ελληνικές οικογένειες. Θα είχες απέναντί σου ένα ολόκληρο σύστημα, θα είχες τους χουλιγκάνους να συγκρούονται με την αστυνομία για να περιφρουρήσουν τις κατηλημένες μονάδες, αλλά θα είχες έναν ολόκληρο λαό μαζί σου.

Όταν έχεις μαζικότητα και δυναμική, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρεθείς μπροστά από τους σχεδιασμούς του συστήματος. Χρειάζεσαι φαντασία, καταρτισμένα στελέχη και δικούς σου τεχνοκράτες που να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες. Αν η φαντασία σου εξαντλείται σε κακές αντιγραφές και αντί να συλλέξεις και να εκπαιδεύσεις στελέχη προσπαθείς να συλλέξεις και να εκπαιδεύσεις τραμπούκους, απλά έχασες...

Πηγή: Facebook Γ.Παγιωτακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου