Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Απεβίωσε ο Στρατηγός Ντερτιλής, Ζωή Υπόδειγμα Ηρωϊσμού και Ήθους.


Πέθανε στην φυλακή περήφανος την ίδια ώρα που δεκάδες πολιτικάντηδες είναι ελεύθεροι και κάνουν γάμους με ελικόπτερα στο Παρίσι.

Απεβίωσε ο Στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής. Πρόκειται για τον αξιωματικό- ήρωα, που πολέμησε για την πατρίδα και τιμήθηκε με παράσημα ανδρείας. Συμμετείχε στην 21η Απριλίου και παρέμεινε μέχρι τέλους στρατιώτης. Είχε πολεμήσει ως Λοχίας Εθνοφυλακής κατά τα Δεκεμβριανά όπου διακρίθηκε για την ανδρεία του. Στη συνέχεια εισήχθη  στη Σ.Σ.Ε και σταδιοδρόμησε στις τάξεις του στρατού ξηράς. Πολέμησε ως δοικητής λόχου κατά τον συμμοριτοπόλεμομε γενναιότητα. Διακρίθηκε επίσης κατά τον πόλεμο της Κορέας όπου και τιμήθηκε με παράσημο.

Η στρατιωτική του δράση συνεχίστηκε στην Κύπρο μας, όπου συνέτριψε με ηρωϊσμό και έξυπνη τακτική υπέρτερες Τουρκικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση της Τηλλυρίας, όπου διασφάλισε την Πάφο. Για την εξαιρετικά σημαντική του δράση όταν η πολιτεία αποφάσισε να τιμήσει τους άνδρες όλων των βαθμών που είχαν λάβει μέρος σε επιχειρήσεις στην Κύπρο όλες τις περιόδους, ο τότε υπουργός Παπαντωνίου επενέβει και ματαίωση την αποδοση. Οι πολιτικοί που με ευκολία προσκύνησαν Τούρκους , δυτικούς και κάθε άλλο αφέντη... είχαν την δικαιοδοσία να ελέγχουν τις ηθικές αμοιβές. Αυτοί που δεν υπηρέτησαν ποτέ ούτε στρατιωτική θητεία ή φρόντισαν να είναι πολύ "άνετη" ήρθαν ως τιμητές...

Ο Ν. Ντερτιλής  ήταν φυλακισμένος επί 39 χρόνια, δοκιμάζοντας την εκδικητική μανία του μεταπολιτευτικού κράτους. Σε όλη τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος παρέμεινε στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Ηρωϊκός, σεμνός, αξιοπρεπής, γενναίος, αμετακίνητος στις θέσεις του, μέχρι τέλους. Η πορεία της ζωής του αποτελεί υπόδειγμα ήθους και ακεραιότητας.

Δόξα και τιμή στο Νίκο Ντερτιλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου