Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κύκλωμα φαρμακείων και φαρμακαποθηκών πίσω από τις ελλείψεις φαρμάκων


Κύκλωμα φαρμακείων που προβαίνουν παρανόμως σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, διοχετεύοντας τα σε ευρωπαϊκές χώρες σε τιμές ακόμη και διπλάσιες από τις αντίστοιχες στην ...Ελλάδα και στερώντας τα παράλληλα από τους Έλληνες ασθενείς, έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας.

Οι εξαγωγές φαρμάκων αποτελούν μία καθόλα νόμιμη δραστηριότητα αλλά μόνο για τις 130 φαρμακαποθήκες της χώρας και υπό τον όρο ότι αυτές (οι εξαγωγές) δεν επηρεάζουν τη διακίνηση και την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια.

Αλλά και στον χώρο των φαρμακαποθηκών ο έλεγχος των αρμοδίων οδήγησε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σε 11 φαρμακαποθήκες, οι οποίες δραστηριοποιούνται επίσης παρανόμως στο πεδίο των παράλληλων εξαγωγών, κάνοντας έως και το 80% του τζίρου τους από εξαγωγική δραστηριότητα, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η νομοθεσία σε περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, όπως η τρέχουσα.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθήνας (ΦΣΑ),καταγράφονται ελλείψεις σε περίπου 700 μορφές σκευασμάτων (αντιστοιχούν σε 140 δραστικές ουσίες), ενώ κατά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι ελλείψεις αφορούν σε 30 φάρμακα που είναι αναντικατάστατα καθώς τα άλλα διαθέτουν αντίγραφα.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας υπό τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μάριο Σαλμά, μετά και τις καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) για τις ελλείψεις φαρμάκων (στην πλειοψηφία τους πρόκειται για φάρμακα «πρώτης γραμμής» για καρδιολογικές, πνευμονολογικές, ψυχικές κα ασθένειες), η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να «κηρύξει» πόλεμο κατά του νοσηρού συστήματος, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, που προκαλεί τέτοιες «παρενέργειες» στη θεραπεία των Ελλήνων ασθενών.

Έλεγχοι σε φαρμακαποθήκες και επιστροφή «κουπονιών»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας έλαβε την εντολή να ενεργοποιήσει αμέσως υπουργική απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου σύμφωνα με το οποίο οι ταινίες γνησιότητας (τα γνωστά κουπόνια) των φαρμάκων, που προορίζονται για εξαγωγή ή για ενδοκοινοτική διακίνηση, επιστρέφονται ακυρωμένες στον ΕΟΦ με αποκλειστική ευθύνη των φαρμακαποθηκών.

Έτσι, οι φαρμακαποθήκες που κάνουν χονδρική πώληση φαρμάκων εκτός Ελλάδας υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν στον ΕΟΦ το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα ειδικά έντυπα συμπληρωμένα με τις ταινίες γνησιότητας κάθε σκευάσματος. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν κυρώσεις.

Πρόκειται βεβαίως για ένα μέτρο που όπως συμφωνούν τόσο στελέχη του υπουργείου Υγείας όσο και στελέχη της αγοράς, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί προ πολλού ώστε να αντιμετωπιστούν και οι ελλείψεις φαρμάκων που εμφανίζονται συχνά πυκνά στην ελληνική αγορά και κυρίως να ξεκαθαρίσει το πεδίο των νόμιμων εξαγωγών από τις παράνομες, ανεξέλεγκτες δραστηριότητες. Διότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα τα κουπόνια να μη διαγραφούν αλλά να «επιστρέψουν» στην χώρα μας -όπως λέγεται ότι μπορεί να συνέβαινε- και παρανόμως να επικολληθούν σε εικονικές συνταγές με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό ταμείο να κληθεί να πληρώσει φάρμακο που δεν καταναλώθηκε στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν όλες οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες σύντομα θα κληθούν για ελέγχους στα παραστατικά έγγραφά τους αλλά και στα οικονομικά τους στοιχεία, ώστε να διασταυρωθούν οι «διαδρομές» των φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου